12ª sessió - Debat. avaluació i tancament

  • Professor: Albert
  • Assignatura: Anglès (cedida pel mateix Albert)


Debatim sobre què és cultura, partint de la distinció que han fet entre cultura del hip-hop i moviment punk. Es genera un debat força llarg sobre què és cultura. Els hi preguntem sobre com es defineixen ells, de quina cultura són, i què és ser un incult.

Fan l'avaluació del que han après, i es puntuen tots sobre un notable...el grup que va obrir les exposicions es puntua una mica més alt (de fet encara s'autovaloren baix) i un grup es valora baix (que és més que correcte)...-veure enregistrament-.

Els hi expliquem que el projecte tenia com a objectiu que fossin capaços de pensar per ells mateixos, de valorar què han trobat ells al seu entorn i què els mostren els mitjans. Valoren que sí que han estat capaços i capaces de fer aquest exercici crític, i tanquem convidant-los a veure què han fet a altres llocs i IES de Catalunya, tot valorant la diferència d'entorns i realitats.

10ª i 11ª sessions - presentacions dels productes finals

  • Professorat: Carmen i Albert
  • Assignatura: Recerca

Presentem al Fernando, que de seguida els calma i tots es mostren més relaxats amb el tema gravació.

Exposen els seus fotoreportatges amb l'explicació de cada símbol. Alguns ja els han pujat al wiki del projecte: http://diversitac.wikiole.com/

Els primers que presenten ho fan molt bé i això angoixa a la resta del grup, que demanen poder retocar els seus materials per anivellar-se.

Falta recollir els productes de tots els grups, tot i que ho ha enregistrat el Fernando, falta penjar-los al wiki i fins i tot poder veure els d'altres instituts.

8ª i 9ª sessions - treball en petit grups - finalització del producte

  • Professor: Miquel Àngel
  • Assignatura: Català (+ 1 hora que demanem a un altre professor)

Enllesteixen el treball o producte final per poder-lo presentar demà. En Miquel Àngel va revisant el text dels que ja el tenen avançat, alguns plantegen dubtes a nivell més tècnic i altres van dividint-se la presentació i assajant.

Enregistrem part de la sessió amb la càmera de vídeo de la Maite, mostrant com van treballant, tot i que es mostren vergonyosos davant la càmera...els recordem que demà ve en Fernando a ajudar-nos a enregistrar les seves presentacions per poder explicar com treballen i què han trobat a altres centres. Es qüestionen si serà prou interessant el seu treball, els hi reforcem positivament i continuen treballant amb més determinació.

6ª sessió - treball en equips

  • Professorat: Maite, Carmen i Albert
  • Assignatura: Recerca

Continuen amb el treball autònom i demanen el suport del professorat per a què revisin allò que han cercat.

Hi ha diversitat de nivells, alguns ja tenen les imatges muntades al fotolog (sense que els haguem explicat com funciona), altres ho han muntat en un power point, altres ni tan sols es posen d'acord sobre què cercar ni què posar, alguns grups han de resoldre conflictes interns per la divisió de les tasques...però tots van treballant.

La gran majoria ha fet fotografies molt interessants de l'entorn i les mostren al professorat amb cert orgull, tot i que expliquen la dificultat de fer-les. Segueixen treballant mentres fem nou calendari per afegir més hores, encara tenen els productes finals força "verds".

Els hi comentem que la setmana vinent, dilluns, enllestirem la feina, i que dimarts vindrà una persona especialista en audiovisuals que ens ajudarà a enregistrar la seva feina (Fernando). Es posen nerviosos, diuen que no volen sortir a la TV perquè els hi fa vergonya...

5ª sessió - treball en petit grup

  • Professor: Miquel Àngel
  • Assignatura: Català

S'organitzen a l'aula d'informàtica pels equips naturals que van formar divendres. Un dels alumnes porta una imatge que ha captat amb el mòbil que mostra la imatge de l'home amb la lluna i l'estrella que ens havia comentat en sessions anteriors. Aquest home és el Camarón de la Isla, i el símbol sí que és islàmic...no té aparent relació, diu que esbrinarà si hi ha relació o si ho han fet perquè quedava bé.

Unes noies porten imatges d'una dona amb un mocador comprant al supermercat, i d'una amiga d'elles que és EMO. Pregunten si poden cercar símbols que no són religiosos, diem que sí, que han de recollir com és la realitat en la que viuen.

Tots van treballant. alguns porten imatges que han fet amb els mòbils, altres estan cercant als seus fotologs, facebooks i myspaces fotografies que ja tenen i que els poden servir, d'altres per Internet. Treballen de forma autònoma i van buscant les simbologies, tot i la dificultat de cercar imatges sense saber com ni què signifiquen per Internet.

4ª sessió - fase de producció i formació de grups

  • Professorat: Carmen i Alber
  • Assignatura: Recerca


L’Albert els pregunta si recorden la tasca i els rols i una noia els enumera:

- Periodista

- Fotògraf/a

- Director/a artístic/a


Llavors es demana que facin grups de 3 i que vinguin a notificar-ho al professorat (la Carme organitza els grups). Surten 10 grups, són 32 alumnes, hi ha algun de 4 i un de 2.
Els juntem per rols professionals i treballaran inicialment per professions. S'explica com accedir als materials i on trobar les tasques i anem a la sala d'ordinadors.

Treballen autònomament, el professorat va resolent dubtes i assessorant.


3ª Sessió - Ni fàcil, ni difícil. El debat.

  • Professorat: Carmen i Albert
  • Assignatura: Recerca
Alguns alumnes fan un resum per la Carme i l'Albert sobre la pel·lícula que han vist a l'hora anterior. Entre tots més o menys reconstrueixen l'argument. Al fer el resum, tornen a explicar que hi ha un noi català que li agrada una noia musulmana, i es reobre el debat sobre si seguir una religió o una altra t'impedeix ser i/o sentir-te català/ana.

També és curiós veure com tots valoren que la noia, quan es treu el mocador s'arregla...els hi preguntem perquè ho diuen i és perquè aprofita per maquillar-se i posar-se moderna. Els nois diuen que així sí que si fixaríen en ella, però que amb el mocador no, que no és per racisme sinó perquè no els hi cridaria l'atenció. Llavors també es parla de la pressió de grup, i com els iguals poden fer que segueixis una estètica o una altre. Cerquen casos que han viscut ells mateixos i valoren que l'amiga l'ha empès a treure's el mocador, tot i que ha estat decisió seva.

Comparen ambdós vídeos i els motius per treure's el mocador (obligació i amor/amics). Una noia diu que al primer vídeo l'institut simplement ha fet seguir les normes, que ella també en un altre institut li feien treure's el piercing. El debat segueix aquest fil sobre les estètiques que s'han o no de permetre a l'institut, etc. Parlen també de dues noies que van al centre amb vel, que són conegudes d'un company de l'altre grup, i es veu que van preguntar-li a aquest company el perquè porten el vel (arrel de la 1ª sessió). Els va explicar que és perquè volen, que ningú els obliga i que a elles els hi agrada.

Es parla llavors de temes d'actualitat (notícia que va sortir sobre 2 nens musulmans que els van trobar desnodrits), amb la notícia de l'escola Annexa de Girona, notícies de França, etc. Això dóna peu a discutir sobre si s'han de construir mesquites o no, i els arguments que sorgeixen són que allà no hi ha eslgésies, que volen imposar els seus costums, etc. Qual la Carmen els explica que a Jerusalem estan representades totes les religions es queden parats. També els expliquem que sí que hi ha esglésies cristianes, protestants, etc (com a Egipte), i una noia que havia estat a Turquia explica la seva experiencia.

Enllacem amb símbols que han anat veient aquests dies i comencen a identificar alguns que apareixen a la portada del material, tot i que en alguns casos no els coneixen.

Identifiquen a l'entorn:
El barret d'un home que porta amb una creu de David, el Brahman, l'esvàstica, la lluna i l'estrella, el yin-yang, la creu cristiana, graffities, dones amb mocador, etc.

Un cop els enumeren, els hi obrim el material i expliquem quina serà la seva tasca: esbrinar què signifiquen totes aquestes simbologies que han trobat, tant a l'institut com al barri. Hauran de recollir tot això en imatges, muntant-les en un fotolog.


S'acaba l'hora i queda pendent reprendre la tasca i fer els equips de treball.

2ª Sessió - Ni fàcil, ni difícil

  • Professor: Miquel Àngel
  • Assignatura: Català
Reprenem el fil de dimarts, obrim el material per l'apartat de tasca (Play) i presentem la fase d'anàlisi. Llavors els hi diem que aquesta primera hora del dia veurem la pel·lícula‘Ni fàcil ni difícil’.

Quan a la pel•lícula el Jordi li diu a l’Aicha que sap ella més d'història de Catalunya que ell que és català, i ella li respon que ella també ho és, tots protesten. Diuen ‘sí home, ella és musulmana i no catalana’. Hi ha molts comentaris al respecte i parem la pel•lícula a demanda d’en M.A. Llavors esclareix que és de religió musulmana però que ha nascut a Catalunya, pel que és catalana. No semblen gaire convençuts...continuem amb el film. També quan el Mustafà explica la seva història amb els calçotets tots es sorprenen, riuen i fan força comentaris al respecte.

S'acaba l'hora veient la pel·lícula, deixem el debat per la següent hora perquè quan un alumne comença a explicar l'argument s'acaba l'hora i marxen al pati.

1ª sessió - presentació del projecte




  • Professor: Albert
  • Assignatura: Tutoria
En aquesta primera sessió presentem la proposta a l'alumnat. Es fa memòria sobre l'experiència que van dur a terme el curs passat quan anaven a 3r A (hi ha alguns que no formaven part d'aquest grup, altres sí. Alguns dels que hi eren se'n recorden, altres no).

Es presenta el material, la tasca a realitzar i s'inicia la primera sessió visualitzant el primer vídeo motivador que està al material sobre el vel islàmic, tot intentant respondre a la pregunta de perquè els mitjans es centren més en els símbols islàmics (com en el cas del hijab):



Un cop veuen el vídeo, es demana que facin una breu reflexió sobre la situació i alguns parlen de les gorres, tot fent el paral·lelisme. L'Albert els demana que vagin més enllà, i fem una pluja d'idees sobre símbols culturals que veuen al seu entorn. El resultat és prou variat:
- La creu que porta un company al coll
- La creu de l'església
- Dues noies del centre que porten el mocador (els preguntem si els hi han preguntat perquè el porten i diuen que no, que s'ho podrien pendre com una falta de respecte...)
- Un local on es va a pregar (probablement sigui una església evangelista)
- Llatins que porten medalles de verges d'or
- Un home del barri que porta l'estrella de David
- La creu gamada (Esvàstica nazi)
- Graffiti d'un home amb un símbol d'una lluna i una estrella
- Etc.

No dóna gaire temps més. Es demana als alumnes que es fixin aquests dies a veure què troben i què veuen pel seu entorn.